Der blev lavet 5 grupper af 4, hvor vi alle fik et papir med spillereglerne. En af reglerne var, at man slet ikke måtte snakke i løbet af spillet. Efter et par prøvespil skulle 'vinderne' rykke videre til næste bord, og spillet skulle fortsætte. Det var lige pludselig ret forvirrende, da vi hurtigt fandt ud af, at der var noget galt. Spillet stoppede efter 5 minutter, og man måtte igen snakke sammen. I forvirring fandt vi ud af, at vi havde forskellige regler, og når man ikke kan snakke sammen omkring hvilke regler der gælder, så er der nogen der må tilpasse sig, eller træde igennem. Det var så sjovt at se, hvordan man får spillet til at fungere. Det er det samme, som når man møder en fra en anden kultur. Hvis spilleregler gælder så? I forhold til Medeleine Leiningers sunrise teori ser vi tre mulige måder at løse tingene på.
1. Folkelig omsorg - hvor det er ens egne regler gælder. Det som man er van til der hjemme, og det man føler er bedst for sig selv.
2. Sygeplejepraktikker - hvor man finder en løsning sammen, og ''blander de forskellige kulturer sammen''.
3. Professionel omsorg og handlingspraktikker - hvor det er det proffesionelle skøn som spiller ind. Plejen/behandlingen følger den professionelles erfaring og viden - og patienten tilpasser sig.
Hvis man arbejder ud fra denne teori, må man se hvilken gruppe der passer bedst i forhold til situationen. I forhold til spillet, var det svært at finde en løsning sammen, da man ikke måtte kommunikere. De fleste brugte 'folkelig omsorg' - og at det var ens egne regler der gjalt.
Til sidst i undervisningen snakkede vi om ''Det kulturelle interview'' - som handlede om, en spørgeguide man kan bruge til patienter med anden kulturel baggrund. Den er god til at skabe en dialog med patienten.
Fra undervisnings slide |